-mphb-calendar.mphb-datepick .datepick-month td mphb-booked-date { background-color: #cbaasb limportant; }

Praia da Marinha

Het strand van Praia da Marinha is al vele malen uitgeroepen tot één van de mooiste stranden in Europa. Er is een kleine trap die tussen de rotswanden door naar beneden loopt. Het strand zelf is beschut en omgeven door rode rotsen. Het is heerlijk om het strand te voet te verkennen. Er staan zoveel mooie bijzondere rotsformaties. Ook kun je er voor kiezen om vanaf de klif het strand te bewonderen. Op het strand zelf kun je prima genieten van de zon en een duik nemen. Dit plekje staat ook bekend om het meest heldere water van heel Portugal, volgens de lokale bevolking. Snorkelen is daarom ook een geliefde activiteit. Tijdens de zomermaanden is er een snackbar geopend, maar er zijn geen uitgebreide restaurantmogelijkheden. Daarnaast is Praia da Marinha het startpunt van de ‘Seven hanging valley’ trail. Een prachtige wandelroute over de kliffen, langs verschillende mooie stranden en met een prachtig uitzicht.

Praia da Fuseta

Fuseta zelf is een gezellig klein vissersdorp dat de laatste jaren een leuke slag heeft gemaakt met verschillende hippige barretjes en restaurantjes. Ga ook even op een terrasje van het dorpsplein zitten en geniet van het dorpse leven. Direct aan de rand van het dorp is een vriendelijk familiestrand waar het heerlijk toeven is. Voor het grotere strand neem je in het seizoen de veerboot die je naar Ilha da Fuseta brengt waar een eindeloos zandstrand zich uitstrekt. In de zomer varen de ferry’s de hele dag door, in het voor- en naseizoen is het goed om vooraf de vertrektijden te bekijken.

Praia de Cacela Velha

Praia de Cacela Velha is een prachtig verborgen pareltje. Aanrader voor wie de authentieke Algarve wil ontdekken, zonder de massa’s toeristen. Heerlijk genieten van de natuur en de zee. Het dorpje zelf bestaat uit een handvol witte huisjes met blauwe rand, een kerkje, een oud fort en een paar restaurantjes. Vanaf het dorpje heb je prachtig uitzicht over de zee en de lagune.

Bij vloed is het strand een smalle strook zand (zonder voorzieningen), afgescheiden van het vasteland door het estuarium van de Ria Formosa. Bij eb kun je naar het strand wandelen of naar het vlakbij gelegen Praia da Fábrica. Laat je bij vloed tijdens het hoogseizoen overvaren door een (vissers)bootje. Als het water laag staat ook een prachtig plekje om zeeschelpen te zoeken.

Praia do Barril

Praia do Barril ligt op het lange eiland Ilha de Tavira. Het aardige van dit strand is het treintje dat de bezoekers over de Ria Formosa heen, naar het strand brengt. Het treintje vertrekt vanaf de parkeerplaatsen bij Pedras del Rey. Het is een leuk treinreisje (ongeveer 10 minuten) die je helemaal in de vakantiestemming brengt. Overigens kan je ook ‘gewoon’ langs het spoor naar het strand lopen. Het strand zelf is de moeite waard en is populair bij windsurfers en zeilers, maar ook families komen graag naar dit strand vanwege de eenvoudige en prima restaurantjes. Het bijzondere aan dit strand is het ‘ankerkerkhof’. De honderden ankers die de vissers hier hebben achtergelaten, zorgen voor een fotogeniek beeld. Tenslotte is hier een van de weinig plekken in de Algarve waar je als nudist terecht kunt. Zo’n paar honderd meter naar het Westen, is er een officieel naturisten strand.  Kom je hier aan het einde van de middag, blijf dan nog wat langer om de zonsondergang te bewonderen.

Ilha da Culatra, Ilha do Farol & Ilha da Armona

Ilha da Culatra, Ilha do Farol & Ilha da Armona zijn te bereiken via  de veerboot van Olhão. Deze veerboot brengt je naar de drie mooiste eilanden in het natuurpark Parque Natural Ria de Formosa. Dit park bestaat uit allerlei zandeilanden. Het is opgericht om het leefgebied van de vogels te beschermen. De twee eilanden het meest dichtbij zijn Armona, Farol en Culatra. Alle drie de eilanden zijn de dagtrip meer dan waard; prachtige stranden, leuke kleine dorpjes, geen auto’s en een paar heerlijke restaurantjes. De veerboot vaart in het hoogseizoen vaker dan in het voor- en naseizoen. De tijdens van de veerboot zijn bij ons bekend en na te vragen. In het voor- en naseizoen zijn daarnaast niet alle restaurantjes en barretjes geopend, wat in het hoogseizoen wel het geval is. Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent om een kaartje te bemachtigen. Zeker in het hoogseizoen kunnen de rijen lang zijn en je wilt de veerboot natuurlijk niet missen.

Praia da Falésia

Dit strand ligt dichtbij de bekende plaats Albufeira. Albufeira is al jaren populair vanwege het toeristische centrum, de prachtige stranden en het bruisende nachtleven. De lange, rode rotsen houden de frisse wind in het voor- en naseizoen tegen, zodat je hier een groot deel van het jaar heerlijk kunt relaxen. Het kan soms wat druk zijn rond de verschillende trappen en parkeerplaatsen. Maar gelukkig is het strand ruim zes kilometer lang, dus als je een strandwandeling maakt kom je vanzelf op een plek waar je heerlijk rustig kunt genieten. Overal vind je strandtentjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Praia da Falésia leent zich perfect voor het maken van een mooie strandwandeling, vooral tijdens zonsopgang en -ondergang wanneer de rode rotspartijen opgloeien in zon.

Olhos d’Agua

Vanaf restaurant restaurant O Golfinho bij Praia da Falesia is het een korte, maar prachtige wandeling naar het strand van Olhos d’Agua, letterlijk ‘ogen van water’. De wandeling gaat door een heuvelachtig stukje bos en kliffen met een adembenemende uitzicht. Dit strand ligt ongeveer vijf kilometer vanaf Albufeira. Het dankt haar naam aan de zoetwaterbronnen die bij eb zichtbaar zijn en ronde plekken in het strand vormen waarin het water naar boven opwelt. Overigens is dit opborrelende water lekker koel en prima te drinken. Het is een vrij smal en klein strandje met een helderblauwe zee en zicht op enkele typisch Portugese rotsen. In het water kun je goed zwemmen, maar let wel op dat de bodem hier snel afloopt. Het strand wordt omringd door kliffen en je vindt er ook een paar gezellige strandtentjes en restaurants.

Praia de Faro – Ilha de Faro)

Wat doen de Portugezen als ze vrij hebben? Ze kennen de omgeving natuurlijk als de beste en kiezen vaak op het eind van de middag voor Praia de Faro (op Ilha de Faro). Een zeer ontspannen plek met een paar relaxte barretjes en restaurantjes, een strand waardoor je je in een verre tropische bestemming waant en niet teveel toeristen maar meer lokale bezoekers. Praia de Faro is het enige strand van Faro dat via een weg verbinding heeft en dus met de auto direct is aan te rijden. Veel andere stranden zijn te bereiken met veerboten. Praia de Faro ligt dicht bij de luchthaven van Faro en de afslag naar het strand is aangegeven vanaf de rotonde bij de luchthaven.

Praia de Benagil 

Het kleine strandje Praia de Benagil is een stukje rijden, maar het is wel zeer de moeite waard! Je kan de auto langs de weg parkeren en naar beneden lopen. Het strand zelf is niet bijzonder maar je kan van daaruit de vele prachtige grotten in de omgeving bezoeken. Deze zijn eigenlijk alleen zwemmend of per boot vanaf het water te bereiken. De mooiste is direct links, de Cathedral Cave; een imposante grot met bovenin een gat waardoor het zonlicht precies op het strandje valt. De lichtspiegelingen in de grot en de doorkijk via het gat bovenin naar de blauwe lucht geven de grot een mystieke sfeer. Vanaf het strand kan je om de bocht naar links zwemmen. Maar wellicht beter en comfortabeler is een van de vele boottochten die direct vanaf het strand vertrekken of het huren van een SUP of kajak.

Praia de Dona Ana

De populaire plaats Lagos is een leuke dagtocht. Schattige smalle straatjes, tal van leuke terrasjes en prima visrestaurants te over. Van de verschillende mooie stranden is Praia de Dona Ana wellicht het meest bekend. Het is in ieder geval één van de meest gefotografeerde stranden van de Algarve. Het is een prachtig strand ten zuiden van Lagos. Het is een waar paradijs met gele zandstranden, helderblauw water en bijzondere rotsformaties. Als je hier rondloopt, heb je constant een prachtig uitzicht en je zult je blijven verbazen over de kliffen en puntige rotsen. Vanaf de kliffen zelf heb je ook een mooi uitzicht over de omgeving en zeker bij zonsopgang of zonsondergang is dit een absolute aanrader. Het strand zelf is daarnaast erg fijn en je kunt er goed zonnen en zwemmen. Je kunt het strand bereiken met een houten trappetje en je handdoekje vervolgens uitslaan op het zand. Overal kun je een boottocht nemen, waarbij je langs de omliggende grotten gaat varen. Dit is zeker een aanrader, want je komt hierdoor langs de afgelegen rotspartijen en verborgen grotten. Ook kun je ervoor kiezen om zelf een kajak of SUP te huren en zo de omgeving te verkennen.