-mphb-calendar.mphb-datepick .datepick-month td mphb-booked-date { background-color: #cbaasb limportant; }

Vogels kijken

Vogels

Vogels spotten in de Algarve is een fantastische ervaring. Zuid-Portugal is een van de meest rijke vogelgebieden van Europa. De Algarve is een gebied met een grote vogelrijkdom. In verschillende natuurgebieden en nationale parken zijn meer dan 300 vogelsoorten opgetekend. In de Algarve kun je in principe het hele jaar door vogels spotten. Voornamelijk in de zoutpannen, lagunes en moerassen aan de kust bij Fuseta, Tavira, Castro Marim en het Ria Formosa natuurpark. Eigenlijk is de hele Algarvekust een aaneenschakeling van topgebieden om vogels te observeren. Vooral het voor- en najaar zijn erg geschikt om vogels te spotten. Zeer beroemd in de Algarve is de zeldzame, tropisch uitziende purperkoet, welke te zien is in Quinta de Lago. Direct rondom de quinta vindt u ook diverse vogels. Onder meer de slagenarend, de hop, wielewalen, steenuiltjes, zwartkopjes etc.

Veel vogelsoorten zijn standvogels en gaan niet weg in de nazomer, maar ze zijn wel stiller en vallen dan minder op. Zuid-Portugal raakt dan echter vol met trekvogels en zwervende vogels uit Spanje. Je kunt er vele trekkende roofvogels zien, vooral slangenarenden, maar ook de havikarend, dwergarend en vale gieren. Waarnemingen van rondzwervende grijze wouwen en keizerarenden maken een dag helemaal compleet. De beste plekken hiervoor zijn de Serra de Monchique en Sagres schiereiland. De laatste plek is ook heel goed voor de trek van kleine zangvogels. De raaf, zwarte spreeuw, tapuit, kuifleeuwerik, Thekla leeuwerik en Alpenkraai kun je hier gemakkelijk zien.

De eerder genoemde lagunes, de Ria Formosa en vooral de zoutpannen krijgen bezoek van groepen flamingo’s, vele ooievaars en lepelaars die op trek zijn. In augustus begint het al maar september is de topmaand voor de vogeltrek hier. Naast de al eerder genoemde plaatsen kun je bij de Laguna Salgados heel goed trekkende regenwulpen en strandlopers zien, naast witkopeend en knobbelmeerkoet.

Hoewel de zee bij de Algarve – de Atlantische Oceaan – nog koud is, warmt het land in het voorjaar snel op. Waar de rotsige kust onderbroken wordt door duinen vinden we lagunes , omzoomd door strandjes en rietkragen. De lucht is er vol vogelzang, zingend in golvende vluchten boven riet en biezen geven de graszangers hun territoria aan. In het water speuren steltkluten en kleine zilverreigers naar visjes en schaaldieren. Strandplevieren maken hun nesten op kale zandvlakten, grielen staan doodstil tussen de schaarse vegetatie. De hop hoor je voortdurend roepen. De mooiste plekken in de Algarve om dit allemaal te zien zijn de Ria Formosa en de Castro Marim moerassen.

Meer in het binnenland is het landschap vaak idyllisch. Het hele gebied is de moeite waard, maar bijzondere plekken hier zijn onder meer Serra do Caldeirão en Foz de Odeleite, waar je ook de Oehoe kunt vinden. Langs smalle weggetjes zie je roodkopklauwier, de zuidelijke vorm van de klapekster, cirlgors, grijze gors, orpheusgrasmus, Provençaalse grasmus, baardgrasmus, vooral kleine zwartkop, blauwe ekster en blauwe rotslijster. Bijeneters zijn nooit ver. Als je ze niet ergens ziet hoor je wel hun kenmerkende roep. Overal roodstuitzwaluwen tussen de boeren- en huiszwaluwen, slangenarend en dwergarend en met een beetje geluk af en toe een havikarend.

Interessante websites
www.world-birds.com/vogels/a/portugal
www.vogelwachtuden.nl

Meer informatie? Bekijk hier de vogelgids, welke wij ook in papieren versie bij ons op het complex hebben en welke tijdens uw verblijf geleend kan worden.