-mphb-calendar.mphb-datepick .datepick-month td mphb-booked-date { background-color: #cbaasb limportant; }

Alcoutim

Alcoutim

Alcoutim is een kleine stad in het grensgebied tussen de Algarve en de Alejento. Alcoutim ligt in het noordoosten van de Algarve. Alcoutim ligt aan de rivier Guadiana, die hier de grens vormt tussen Portugal en Spanje. De rivier mond verder naar het zuiden, bij Vila Real de Santo António, in de Atlantische Oceaan uit.

Een grote invloed op de stad ontstond in de 13e en 14e eeuw toen de andere oever van de Jejo werd veroverd door de Arabieren. In Alcoutim werd toen in de 14e eeuw een burcht opgericht ter verdediging van de zogenaamde metaalroute, ter bescherming van de grote opbrengsten uit de kopermijnen in de streek. In de geschiedenis heeft de burcht een grote rol opgeëist toen in de burcht van Alcoutim de vrede tussen de koninkrijken van Portugal (Fernando I) en Castela (Enrique) getekend werd.

Het Fort van Sanlúcar de Guadiana aan de overkant, in Spanje, kunt u bezoeken met een veerbootje waarmee alleen personen vervoerd worden.

Alcoutim is altijd een belangrijke rivierhaven aan de rivier Guadiana geweest. Tegenwoordig komen de meeste inkomsten in Alcoutim uit de landbouw en handenarbeid.

Bezienswaardig is de grote kerk van Alcoutim met haar mooie in  renaissance stijl gebouwd portaal.

Ongeveer 1 km ten noorden van Alcoutim ligt aan de oever van de Guadiana de ruïne ,Castro de Santa Bárbara, te bereiken via een smal weggetje.