-mphb-calendar.mphb-datepick .datepick-month td mphb-booked-date { background-color: #cbaasb limportant; }

Recreatief fietsen

Het is zeker niet alleen een gebied voor offroad-fans. Er zijn ook rustigere fietsroutes, de meeste landwegen hier zijn niet volledig geasfalteerd, maar over het algemeen goed verhard. U kunt een geweldige dag beleven door over goede geasfalteerde wegen westwaarts te rijden via Amondoeira naar het witte heuveldorp Querença (geweldig voor lunch!) . Of maak een rondleiding door onze omringende dorpen; onderling verbonden door goede, rustige geasfalteerde wegen en voorzien van genoeg plekken voor een heerlijk hapje of drankje. Een andere optie is om vanuit Casa Ferrobo via Almargens naar Bengado in oostelijke richting te gaan over een mooie mix van asfalt en goede fietspaden, en dan terug te keren via Mesquita, een golvende route met veel relatief korte heuvels en de beloning van verschillende cafés en bars onderweg!

Race fietsen

Het is echter niet allemaal recreatief fietsen hier. Er zijn tal van routes die vragen om uithoudingsvermogen en uitdagende fietstochten voor fietsers die op zoek zijn naar serieuze trainingen. De hoofdwegen naar de heuvels hier zijn de N2 (die binnen 200 meter van Casa Ferrobo loopt). Deze buitengewoon mooie, kronkelende geasfalteerde weg – het is de hoofdweg naar het noorden, maar verbazingwekkend stil – stijgt en daalt in talloze bochten, met steile hellingen en snelle rechte stukken die niet alleen de nationale teams van verschillende Europese landen aantrekken voor regelmatige trainingssessies, maar ook van enkele van de leidende commerciële sponsors, waarvan sommige de winters hier doorbrengen om in competitiegereedheid te blijven.

Vanuit het mooie kleine heuvelstadje Barranco do Velho (12 kilometer omhoog N2 vanaf Casa Ferrobo), kan de N124 worden samengevoegd om een ​​uitdagende wegroute van ongeveer 48 kilometer te creëren, met genoeg klimmen, allemaal op geasfalteerde wegen en met zeer weinig verkeer. En er is een geweldig restaurant om bij te eindigen; A Tia Bia!

Mountainbiken

Hoewel de bergen – eigenlijk hoge heuvels – van het binnenland van de Algarve over het algemeen bescheiden van omvang zijn, is de enorme verscheidenheid van het platteland binnen handbereik van Casa Ferrobo adembenemend en het scala aan uitdagingen voor mountainbikers is ongeëvenaard . Of je nu een adrenalinejunkie bent met een voorliefde voor singletrack-avontuur, een liefhebber van onverharde wegen met een hang naar snelheid, een liefhebber van boswegen of gewoon op zoek bent naar een kennismaking met het mountainbike avontuur, er is een schat aan informele routes om de hartenlust van zelfs de meest veeleisende sensatiezoeker te stillen.

Talloze gedurfde bergpaden, sommige over onverharde wegen en kurkeikenpaden, andere als eenvoudige geitenpaden die zich door het struikgewas, eiken- en eucalyptusbossen leiden. Vanaf onze poort biedt de bescheiden Arroteia-heuvel een verscheidenheid aan uitdagingen, maar het echte avontuur is slechts een kilometer of 1,5 naar het noorden. Bij Fonte Ferrera stijgen talloze wegen in de zich omhullende heuvels; welke genoemd wordt als een van de beste uitdagingen van Portugal, waar ook jaarlijks de Volta Algarve gereden wordt.

Verder de heuvels in richting Barranco do Velho, Bispo of naar Cova da Muda, slingerpaden voor het oogsten van kurkeiken, stroombeddingen en de steilste geitenpaden slingeren door de verleidelijke landschappen. Nog verder naar het noorden, biedt het afgelegen landschap van de afgelegen valleien en kloven van de rivieren Foupana, Odeleite en hun talloze zijrivieren voorbij Parizes, Montes Novos, Javali en Feiteria veel onbekend terrein om te ontdekken.

Fietsen algemeen

Het hele jaar door biedt het klimaat in de Algarve de mogelijkheid om te fietsen. Zelfs in de wintermaanden is het met temperaturen tussen de 15-20 graden nog heerlijk om te fietsen.

Portugal staat gek genoeg niet echt bekend als fietsland. Dat komt misschien doordat u er geen uitgebreid netwerk van fietspaden vindt, zoals in Nederland. Het Zuid-Europese land kent echter rustige en landelijke gebieden waar u veilig kunt fietsen. Ook in de Algarve vindt u een prima landschap voor fietsers. Zo biedt de oostkust vrij vlak terrein. In Centraal- en West-Algarve is het landschap heuvelachtiger. Wilt u met een fiets de bergen in? Dan vindt u genoeg uitdaging in het majestueuze Monchique-gebergte dat in het binnenland ligt. Bovendien zijn er een aantal avontuurlijke langeafstandroutes die u door de mooiste natuurgebieden voeren. Door de verscheidenheid aan fietsroutes is het fietsen in de Algarve ideaal voor traningsdoeleinden, maar ook voor degene die een sportieve vakantie willen houden of op een andere manier meer van de omgeving willen zien. Het fijne van de omgeving rondom Casa Ferrobo is dat je niet continu lange stukken omhoog hoeft te fietsen, maar dat de hoogteverschillen zeer gevarieerd zijn.

Wanneer u naar de Algarve reist, kunt u uw eigen fiets meenemen of er ter plaatse een huren bij een van de fietsverhuurbedrijven in de buurt, maar ook kunnen wij dit voor u regelen.

Wilt u op de fiets zoveel mogelijk van de Algarve zien? Volg dan de Via Algarviana. Deze 300 kilometer lange wandel- en mountainbikeroute loopt van Kaap Sint-Vincent  aan de westkust tot aan Alcoutim aan de Spaanse grens. Alcoutim is ook het begin- of eindpunt van een andere mooie fietsroute: de Grande Rota do Guadiana. Vanaf deze stad loopt het 65 kilometer lange traject door naar Vila Real de Santo António. Onderweg komt u authentieke dorpen tegen, historische bezienswaardigheden en prachtige uitkijkpunten over de Guadiana-rivier en het landschap eromheen. In Vila Real de Santo António kunt u weer op de fiets stappen en langs de kust naar het westen rijden via de Ecovia do Litoral. Deze route is 214 kilometer lang en eindigt in de kustplaats Sagres. Dit gevarieerde traject passeert schitterende natuurgebieden, zoals Ria Formosa. Ook ontdekt u populaire kustplaatsen waaronder Lagos en authentieke vissersdorpen als Salema en Burgau. Wanneer u bij ons verblijft er graag op een plek verder van Casa Ferrobo wilt starten, dan bieden wij de mogelijkheid om u te vervoeren naar het begin- en eindpunt van die dag. Bent u benieuwd naar de verschillende fietsmogelijkheiden in de Algarve? Zie daarvoor onze pagina’s over mountainbiken, racefietsen en recreatief fietsen.