-mphb-calendar.mphb-datepick .datepick-month td mphb-booked-date { background-color: #cbaasb limportant; }

Loulé

Loulé

Loulé is een echte marktplaats vlak boven Faro. Loulé is een van de oudste plaatsen van de Algarve en werd gesticht door de Moren. Hun invloed is nog steeds te zien in de kleine smalle straatjes van de stad. Overal kom je de kenmerkende witte huizen tegen en in de stad zijn nog oude Moorse baden te vinden. Ook stammen de stadswallen nog uit de tijd van de Moorse overheersing. In de 12e eeuw werden de Moren verdwenen en kwam er een christelijk heerser. De oude Moskee werd vervangen door een kerk, maar de oude minaret doet nog steeds dienst als kerktoren.

Belangrijke attractie in Loulé is de overdekte markthal die uit het begin van de vorige eeuw stamt. Binnen in de hal is het een kakofonie van geur en kleur. Diverse verkopers proberen verse en gedroogde vis te slijten. Er zijn kraampjes met kazen en worsten uit de regio en grote hoeveelheden verse groenten en fruit. Ook ambachtelijke producten als rieten manden en handwerk zijn er te verkrijgen. Op zaterdag staat er rondom de markthal nog een extra markt met diverse producten. In de zomermaanden wordt er ook vaak een gypsy markt gehouden voor de toeristen. In het stadje zijn verschillende winkels waar eigengemaakte lederen, aardewerken en koperen goederen verkocht worden. Vooral de typisch Portugese koperen pannen zijn erg populair.

Toen in de 12e eeuw Loulé werd veroverd op de Moren kwam ook het kasteel in handen van de nieuwe heersers. Zij versterkte het kasteel en bouwden het verder uit. Tijdens de bloeitijd van de stad in de 15e eeuw werd het kasteel diverse malen verbeterd en verder verbouwd. Helaas werd ook dit kasteel ernstig beschadigd door de grote aardbeving in de Algarve in de 18e eeuw. Tegenwoordig is het kasteel te bezoeken. Je vindt er enkele ingerichte stijlkamers en het huisvest het archeologische museum van Loulé.

Loulé is één van de weinige plaatsen in de Algarve waar vrij uitbundig carnaval wordt gevierd. De optocht in Loulé trek elk jaar veel mensen naar het stadje toe.