Olhão is één van de drukste vissershavens in de Algarve en biedt daarom uiteraard ook uitstekende visrestaurants. Olhão is bovendien de grootste producent van tonijn en sardientjes in blik. De eerste fabrieken voor de blikjes van sardientjes en tonijnen werden in 1882 gesticht. Visvangst was altijd al de belangrijkste inkomstenbron van Olhão en dit is ook overal terug te zien. Zo werd de 17de eeuwse kerk bijvoorbeeld gebouwd met giften van de lokale vissers.

OIhão staat ook bekend voor de oude traditionele vissershuisjes. Dit zijn witte kubusvormige huisjes met platte dakterrassen en een geveltrap. De brug over de spoorweg biedt een mooi uitzicht op deze huisjes. De architectuur van deze huisjes is van Moorse stijl wat niet verwonderlijk is. Olhão had in de geschiedenis steeds uitstekende handelsrelaties met Noord-Afrika.

Vanaf de klokkentoren van de kerk Igreja Matriz heeft u een prachtig uitzicht over de volledige stad en zijn omgeving.

Probeer zeker op een zaterdag naar Olhão te gaan, want dan kunt u op de boulevard naast de rivier de grote vismarkt van Olhão bezoeken. En geen zorgen, er is niet enkel vis verkrijgbaar in de paviljoenen van het marktgebouw, maar ook andere ambachtelijke producten zoals kant, mandwerk, worst en tegenwoordig zelfs toeristische soeveniertjes.

Olhão is ook een uitstekend vertrekpunt om het natuurpark Ria Formosa te verkennen. Hier vertrekken immers meerdere uitstap- en veerboten naar de kleine duineilandjes voor de kust (waarvan de meeste onbewoond zijn). De vaartijden naar deze eilanden liggen rond de 10 à 20 minuten en tijdens de zomermaanden zijn deze eilanden met lange stranden de ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van het vasteland.  Zo vaar je eenvoudig naar de eilanden Ilha Culatra, Ilha armona en Ilha Farol. Heerlijk om een dagje rond te wandelen, te genieten van de langgerekte stranden en de verschillende restaurantjes en barretjes. De eilanden zijn autovrij, waardoor je in alle rust kunt genieten van wat deze eilanden te bieden hebben.