-mphb-calendar.mphb-datepick .datepick-month td mphb-booked-date { background-color: #cbaasb limportant; }

Klimparken

Op verschillende plaatsen in de Algarve vind je avontuurlijke klimparken. Parque Aventura in Lagos biedt een zogenaamde ‘High Ropes Course’ op drie verschillende niveau’s: curiousadventurous en fearless. Je klimt en klautert van boom naar boom via hangbruggen, touwen, netten én ziplines. Kinderen vanaf 4 jaar (en een minimale lengte van 100 cm.) kunnen terecht in het park. De prijs is v.a. €12.

Klik op onderstaande links voor meer informatie:

Vogels kijken

Vogels spotten in de Algarve is een fantastische ervaring. Zuid-Portugal is een van de meest rijke vogelgebieden van Europa. De Algarve is een gebied met een grote vogelrijkdom. In verschillende natuurgebieden en nationale parken zijn meer dan 300 vogelsoorten opgetekend. In de Algarve kun je in principe het hele jaar door vogels spotten. Voornamelijk in de zoutpannen, lagunes en moerassen aan de kust bij Fuseta, Tavira, Castro Marim en het Ria Formosa natuurpark. Eigenlijk is de hele Algarvekust een aaneenschakeling van topgebieden om vogels te observeren. Vooral het voor- en najaar zijn erg geschikt om vogels te spotten. Zeer beroemd in de Algarve is de zeldzame, tropisch uitziende purperkoet, welke te zien is in Quinta de Lago. Direct rondom de quinta vindt u ook diverse vogels. Onder meer de slagenarend, de hop, wielewalen, steenuiltjes, zwartkopjes etc.

Veel vogelsoorten zijn standvogels en gaan niet weg in de nazomer, maar ze zijn wel stiller en vallen dan minder op. Zuid-Portugal raakt dan echter vol met trekvogels en zwervende vogels uit Spanje. Je kunt er vele trekkende roofvogels zien, vooral slangenarenden, maar ook de havikarend, dwergarend en vale gieren. Waarnemingen van rondzwervende grijze wouwen en keizerarenden maken een dag helemaal compleet. De beste plekken hiervoor zijn de Serra de Monchique en Sagres schiereiland. De laatste plek is ook heel goed voor de trek van kleine zangvogels. De raaf, zwarte spreeuw, tapuit, kuifleeuwerik, Thekla leeuwerik en Alpenkraai kun je hier gemakkelijk zien.

De eerder genoemde lagunes, de Ria Formosa en vooral de zoutpannen krijgen bezoek van groepen flamingo’s, vele ooievaars en lepelaars die op trek zijn. In augustus begint het al maar september is de topmaand voor de vogeltrek hier. Naast de al eerder genoemde plaatsen kun je bij de Laguna Salgados heel goed trekkende regenwulpen en strandlopers zien, naast witkopeend en knobbelmeerkoet.

Hoewel de zee bij de Algarve – de Atlantische Oceaan – nog koud is, warmt het land in het voorjaar snel op. Waar de rotsige kust onderbroken wordt door duinen vinden we lagunes , omzoomd door strandjes en rietkragen. De lucht is er vol vogelzang, zingend in golvende vluchten boven riet en biezen geven de graszangers hun territoria aan. In het water speuren steltkluten en kleine zilverreigers naar visjes en schaaldieren. Strandplevieren maken hun nesten op kale zandvlakten, grielen staan doodstil tussen de schaarse vegetatie. De hop hoor je voortdurend roepen. De mooiste plekken in de Algarve om dit allemaal te zien zijn de Ria Formosa en de Castro Marim moerassen.

Meer in het binnenland is het landschap vaak idyllisch. Het hele gebied is de moeite waard, maar bijzondere plekken hier zijn onder meer Serra do Caldeirão en Foz de Odeleite, waar je ook de Oehoe kunt vinden. Langs smalle weggetjes zie je roodkopklauwier, de zuidelijke vorm van de klapekster, cirlgors, grijze gors, orpheusgrasmus, Provençaalse grasmus, baardgrasmus, vooral kleine zwartkop, blauwe ekster en blauwe rotslijster. Bijeneters zijn nooit ver. Als je ze niet ergens ziet hoor je wel hun kenmerkende roep. Overal roodstuitzwaluwen tussen de boeren- en huiszwaluwen, slangenarend en dwergarend en met een beetje geluk af en toe een havikarend.

Interessante websites
www.world-birds.com/vogels/a/portugal
www.vogelwachtuden.nl

Meer informatie? Bekijk hier de vogelgids, welke wij ook in papieren versie bij ons op het complex hebben en welke tijdens uw verblijf geleend kan worden.

Golf

De Algarve is het golf-paradijs en een van de meest favoriete golfbestemmingen van Europa. Dankzij het fijne klimaat, waardoor je het hele jaar kunt spelen, en de grote verscheidenheid van de totaal bijna 40 golfbanen. De meeste banen zijn gelegen in beschermde gebieden met een adembenemend uitzicht.

In de omgeving van São Brás de Alportel is een grote verscheidenheid aan golfbanen te vinden. Zo zijn onder anderen de golfbanen van Quinta da Ria, Castro Marim, Vale do Lobo, Quinta do Lago, Benamor Golf Course, Vilamoura Old Course, Millennium Golf Course en Pinhal Golf Course te vinden. Quinta da Ria en Benamor zijn te vinden in de nabijheid van Tavira en de eerste ligt in een prachtig natuurgebied. Castro Marim biedt een prachtig uitzicht op de rivier en je kunt zelfs Spanje in de verte zien liggen. De golbanen van Vale do Lobo bieden beiden 18 holes en de Royal Gol Course is één van de meest bekende golfterreinen ter wereld door zijn beroemde hole 16 met een 200 meter shot over de kliffen! Dit is de meest gefotografeerde hole van Europa. Pinheiros Altos ligt vlakbij Faro, tegen het nationaal park Ria Formosa aan. Het is een uitdagende baan met afwisselende holes, van glooiende zandondergrond tot door heuvels met meertjes die obstakels vormen.

Wandelen

De regio van São Brás de Alportel leent zich uitstekend tot verschillende soorten wandelingen. Van wandelingen in de Rio Formosa, een uniek natuurpark met ongeveer 18.000 hectare aan lagunes en met een pracht aan flora en fauna, tot wandelingen in de heuvels ten noorden van São Brás. Ten midden van kurk- en olijfgaarden, langs kleine weggetjes, door dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan, het echte authentieke Algarve.

Er zijn in de regio verschillende bewegwijzerde wandelroutes. Ook is er de Via Algarviana, een wandelroute van meer dan 300 kilometer die de Algarve van oost naar west doorkruist en ook door São Brás loopt. De Via Algarviana neemt je mee door de Barrocal en de Serra, over rivieren en heuvels, langs oude windmolens, waterbronnen en kapelletjes.

Vale de Alportel (14,1 kilometer) is een officiële wandelroute die is uitgezet door gemeente São Brás de Alportel.

Daarnaast hebben wij, en de vorige eigenaren, een verzameling wandelingen samengesteld die je naar enkele van de beste plekken brengen om de echte Algarve te ervaren. Deze wandelroutes kronkelen diep het platteland in, klimmen naar stenige, ruige bergkammen met fabelachtige uitzichten en gaan door veel van de kleine dorpjes die het gebied kenmerken. Wandelen in deze heuvels van Barrocal en Serra is een ​​andere wereld ontdekken, volkomen ongehaast, uiterst charmant en rustig. In het voorjaar worden de heuvels gesmoord in weelderige wilde bloemen en struiken, het hele jaar door heb je de prachtige kurkeikenbossen, bossen van eucalyptus, verschrompelde oude olijfbomen, enorme cactussen en boomgaarden met amandelen, citroenen en sinaasappels. Of je nu zin ​​hebt in een rustige wandeling of een avontuurlijke ontdekkingstocht, wij hebben de wandeling voor jou.

Onze wandelroutes zijn talrijk en gevarieerd, en een tiental ervan start vanuit Ferrobo zelf.

Onderzocht door schrijver van reisgidsen en reisjournalist Neil Coates, volgen sommigen bewegwijzerde paden terwijl anderen buiten de gebaande paden gaan om onverwachte uitzichtpunten, erfgoed of natuurparadijzen te ontdekken.

De volledige collectie wandelroutes is in de mappen in elk van onze huisjes te vinden.

Waterparken

Wanneer je door de Algarve rijdt, zijn ze niet te missen: de waterparken. Voor veel kinderen (en volwassenen) is dit het ultieme dagje uit, avontuurlijk waterplezier gegarandeerd.

Klik op onderstaande links voor meer informatie:

Aquashow zal medio 2023 naast het outdoor waterpark, ook een indoor waterpark openen, zodat ook in de maanden en dagen waarop het wat frisser is, het mogelijk is het waterpark te bezoeken.

Dierentuinen

In de Algarve zijn 2 dierentuinen in de Algarve te vinden. Deze bestaan niet alleen uit dieren, maar hebben ook verschillende activiteiten.

Klik op onderstaande links voor meer informatie:

Zipline

Wanneer je het grensplaatsje Alcoutim bezoekt, sla dan zeker de zipline van LIMITEZERO  niet over. Vaar vanaf Alcoutim met de ferry naar de overkant naar het Spaanse Sanlúcar en neem daar de zipline terug naar het Portugese Alcoutim!

Je krijgt een unieke ervaring door de rivier de Guadiana over te steken van Spanje naar Portugal op de eerste grensoverschrijdende zipline ter wereld. Langs de 720 meter die de twee landen verbindt, steek je de rivier over met snelheden tussen 70 en 80 kilometer per uur, letterlijk door de tijd vliegend en een uur winnend vanwege de tijdzonewisseling tussen beide landen.

Deelnemers worden met hun uitrusting en helmen in groepen van maximaal 8 personen in een 4×4-voertuig naar het vertrekplatform vervoerd. Wanneer ze het einde van de zipline in Portugal bereiken, moeten de deelnemers ongeveer 5 minuten lopen naar de Alcoutim-steiger waar ze terug over de rivier naar Spanje worden gebracht, waarbij de kosten van de veerboot bij de prijs zijn inbegrepen.

Voor meer informatie zie de website van Limit Zero: https://www.limitezero.com/en/

Shopping Centra

Zin om te shoppen?

Dan ben je bij deze verschillende shopping centra zeker aan het goede adres! Deze shopping centra bevatten verschillende internationale wintelketens, maar ook leuke en onbekende Portugese winkels. Daarnaast hebben ze allemaal een groot ‘foodcourt’ met verschillende restaurants, zodat er voor iedereen wel iets is waar hij zin in heeft. Degene het dichtstbij Casa Ferrobo gelegen in het MAR Shopping Centre in Almancil. Deze heeft ook nog eens een grote designer outlet, met winkels van verschillende grote internationale merken.

Klik op onderstaande links voor meer informatie:

Ria Formosa

Een groot deel van de hoogtepunten uit de oost-Algarve komt samen in het natuurgebied Ria Formosa. Tussen Faro en Tavira bevindt zich een 60 kilometer lange lagune met daaromheen een labyrint van eilanden, schiereilanden, zandbanken, witte stranden, duinen met de meest bijzondere flora en fauna.

Ria Formosa is niet voor niets een van de zeven natuurwonderen van Portugal. Het unieke kustgebied valt te vergelijken met de Nederlandse Wadden. Met een oppervlakte van ongeveer 20.000 hectare is Ria Formosa erg omvangrijk. Er leven maar liefst 1500 verschillende diersoorten en er groeien veel inheemse planten. Dankzij de uitgestrektheid van het natuurgebied, zijn veel plekken echt een oase van rust.

Het natuurpark bestaat uit twee schiereilanden en vijf barrière-eilanden die een natuurlijke inham vormen met de open zee. De zesde inham is later kunstmatig aangelegd ter verbetering van de doorgang naar de haven van Faro. In 1987 werd Ria Formosa officieel een natuurpark. Positief gevolg is dat de lagune sindsdien alle aandacht krijgt als het gaat om milieubescherming. Naast een trekpleister voor natuurliefhebbers, is Ria Formosa ook belangrijk voor de economie van de Algarve vanwege de viskwekerij en de export van schaaldieren.

Bezoekerscentrum Ria Formosa

Centros de Educação Ambiental is het bezoekerscentrum van Ria Formosa aan de rand van het levendige vissersdorp Olhão. De toegang is nog geen € 3 per persoon en het is een nuttig startpunt. Na een mooie rondwandeling van drie kilometer langs duinen, zoutpannen en pijnbomen ben je veel wijzer over dit veelzijdige landschap. Aan de achterkant van het park loop je langs de zee en zie je Ilha da Armona liggen. De vroegere Romaanse fabriek die je tegenkomt, werd later een molen aangedreven door het getij. Nu kun je er bovenop staan en van het uitzicht genieten.

Unieke flora

Het afwisselende landschap van Ria Formosa is constant aan verandering onderhevig door de invloed van wind, eb en vloed. Ook de fauna in het gebied is divers en wordt voor een deel bepaald door eb en vloed. Verschillende kruiden en grassoorten komen alleen in Ria Formosa voor.

Dierenrijk

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Ria Formosa. Door de unieke combinatie van verschillende ecosystemen vind je hier talloze bijzondere vogelsoorten. Als je niet zo’n grote vogelkenner bent, kun je op de verschillende borden in het park meer te weten komen over de vogels die er leven.

De duinen langs de kust zijn een geschikte plek voor vogels uit Noord- Europa om in de winter neer te strijken. Er wonen in die periode duizenden soorten vogels, waaronder meerdere zeldzame. De purperkoet is daar een van. De prachtige vogel met blauwe veren is bovendien het symbool van het Parque Natural da Ria Formosa.

Ook de lepelaar, de woudaap en de griel zijn een aantal andere trotse inwoners van het park. Houd je camera en de verrekijker maar in de aanslag als je onderweg bent!

Een tip voor de echte natuurliefhebbers: trakteer jezelf op een bird watching tour met privé gids door Ria Formosa.

Het natuurpark mag zich verder gelukkig prijzen met een enorm rijk zeeleven. Schelpdieren, schaaldieren en veel soorten vis. Wist je dat Ria Formosa zelfs de thuishaven is voor zoetwaterschildpadden en werelds grootste populatie zeepaardjes?

Dolfijnen spotten

Flamingo’s, goudgele stranden, turquoise zeewater, wuivende palmbomen; Ria Formosa geeft je soms het gevoel dat je je op een tropische bestemming bevindt. Je kunt er zelfs dolfijnen spotten.

Vanaf eind april wordt de temperatuur weer hoger en dan is er een grotere populatie dolfijnen aanwezig. Er zwemmen verschillende soorten dolfijnen voor de kust van de Algarve, maar de kans is het grootst dat de Delphinus Delphis tevoorschijn komt. Dat is een kleine en gekleurde dolfijn.

Dolfijnentochten in Ria Formosa kun je vooraf online reserveren.

Op pad in Ria Formosa

Er zijn veel manieren om van de schoonheid van het moerasgebied te genieten. Ook wandelend of fietsend kun je (een deel) van het gebied verkennen. De kleurencombinaties die je overal tegenkomt van de planten, het blauwe water, het witte zand en de glinstering van de zon zorgen dat je van de ene verbazing in de andere valt.

Tip: met een gids op fietstour door Ria Formosa is ook een leuke ervaring! Bij SeaHorse Bike Rental in Olhão heb je keuze uit verschillende lengtes en routes. De 3 uur durende fietstocht door Ria Formosa van Formosamar vertrekt vanuit Faro

Juweeltjes van stranden

Aan spectaculaire stranden geen gebrek hier. Zowel aan het vaste land als op de eilanden vind je juweeltjes van stranden en baaitjes. Van groot tot klein en van redelijk levendig tot idyllisch en verlaten. Van die typische “alleen op de wereld”-plekken zijn er genoeg te vinden. Tussen het moeraslandschap en de zee schitteren deze fijne plekjes die goed bereikbaar zijn vanaf de hoofdweg N125. Dat is de weg die van het oosten naar het westen van de Algarve loopt.

Eilandhoppen in Ria Formosa

De charme van het gebied is het beste te beleven vanaf het water. Daarom is een boottocht naar een van de pittoreske eilanden een leuke en ontspannen manier om de lagune verder te verkennen.

Er is veel aanbod, variërend van een kort tochtje tot een complete dagtrip met lunch aan boord. Stap op een traditionele vissersboot, een glasboot, de ferry of een luxe catamaran, het kan allemaal. Ilha de Cabanas, Ilha de Tavira en Ilha da Armona zijn een aantal van die prachtige eilanden.

Verse vis, rechtstreeks op je bord

Drie keer raden wat je hier tijdens je vakantie echt moet gaan proeven? Inderdaad, verse vis. Want verser (en lekkerder) dan in de Ria Formosa kun je ze niet krijgen. Een aanrader is het visrestaurant Marisqueira Fialho in het gehucht Pinheiro. Al jaren favoriet bij de lokale bevolking en een walhalla voor visliefhebbers. Voor of na het eten wandel je vanaf de locatie een mooi stuk door de natuur van Ria Formosa. Er is hier geen strand, maar het weidse uitzicht hier is niet zomaar een uitzicht. Fenomenaal mooi!

Pittoresk dorpje Cacela Velha

Cacela Velha is een klein wit stadje met een belangrijk architectonisch erfgoed. Loop naar het fort en snuif daar de gezonde zeelucht op en luister naar de geluiden van allerlei vogels.  Bij het witte kerkje aan de rand van de hooggelegen burcht kijk je uit over het strand en de zandbanken. Zeker bij zonsondergang verandert de lucht hier in een aaneenschakeling van prachtige kleuren. Er zit ook een goed restaurant met een mooi terras. Je vindt het als je het dorpje binnenwandelt aan de linkerkant, genaamd Casa Velha.