-mphb-calendar.mphb-datepick .datepick-month td mphb-booked-date { background-color: #cbaasb limportant; }

Ferragudo

Ferragudo is een klein vissersdorpje vlakbij de grotere stad Lagoa. Het dorpje ligt aan de zee en aan de monding van de rivier de Arade. Het dorp is een leuke mix tussen een vissersdorp en een kleine gezellige toeristische bestemming.
Ferragudo is een relatief onbekend dorpje aan de Algarvische kust. Alhoewel ook hier natuurlijk toeristen zijn neergestreken zijn er toch voornamelijk vissersboten die hier in het kleine haventje liggen. Ferragudo met zijn oude witte huisjes ligt een beetje tegen de heuvel aangeplakt tegen de mooie witte kerk. Je kunt in het dorp op de meeste plaatsen ook niet met de auto komen, maar kleine smalle steegjes en trappetjes leiden je naar boven naar het oude kerkje.

Op de kop van de monding van de rivier en de zee staat het oude fort van de stad. Het São João do Arade. Vanaf het plein voor de kerk heb je zicht op dit oude fort wat de stad en de rivier monding moest beschermen. Het fort stamt uit de middeleeuwen maar raakte in de 20e eeuw in verval. Een lokale dichter kocht het kasteel en knapte het vervallen bouwwerk weer helemaal op om er zijn huis van te maken.

Ferragudo heeft net als een aantal andere dorpjes aan de kust een paar prachtige stranden. Kleine verscholen baaitjes met prachtige hoge rotsformaties. Heerlijk om aan het strand te liggen of om wat te drinken in een van de strandtentjes. Bij Praia Caneiros kun je ook een stukje over de rotsen wandelingen met prachtige vergezichten over zee.

Vila Real de Santo António

Dit Portugese stadje heeft een groot en prachtige mozaïeken plein, ‘Praça Marquês de Pombal’. Dit plein heeft een rand van sinaasappelbomen en is omgeven met prachtige witte gebouwen, winkels, cafés en restaurants.

Vila Real de Santo Antonio behoort hierdoor zeker in de top van de mooiste stadjes in de Algarve.

In essentie is Vila Real een ontspannen en rustige stad en ideaal voor iedereen die van de rustige kant van het leven houdt. Ook om aan de drukte van de meer toeristische plaatsen te ontsnappen.

Dit stadje is schilderachtig en een magneet voor degenen die graag een pottenbakker willen vinden en de lokale cultuur opsnuiven.

Als je in Villa real bent, is het zeker een aanrader om voor €1,50 per persoon de boot naar de overkant te nemen en door Ayamonte (Spanja) heen te dwalen. Een leuk plaatsje met vele smalle straatjes, mooie pleinen, een grote haven en verschillende leuke restaurants en barretjes.

Portimão

Portimão is een grote plaats in het westelijk deel van de Algarve aan de Atlantische Oceaan. In Portimão bevindt zich één van de belangrijkste vissershavens van Portugal. Het is zelfs de grootste vissershaven voor sardientjes in Portugal. Ondanks dat het stadje voornamelijk leeft van de visserij is Portimão al sinds het begin van de 20ste eeuw een populaire toeristische bestemming. Het eerste hotel werd er gebouwd in 1920.

Met name de stranden Praia da Rocha en Santa Catarina zijn er erg populair. Het stadje Portimão staat hoofdzakelijk bekend om zijn gezellige centrum met behoorlijk wat winkels en visrestaurants. De vismarkt van Portimão wordt dagelijks gehouden aan de voet van de meer dan driehonderd meter lange ijzeren brug.

Bezienswaardigheden in en om Portimão zijn het natuurreservaat Ria de Alvor, het dierenpark Omega Parque en enkele prachtige 16de en 17de-eeuwse kerken. Elk jaar vindt er in augustus een groot sardientjesfestival plaats in Portimão.

Silves

Silves is een van de oudste stadjes van de Algarve en is gelegen in het binnenland van de Algarve, aan de rivier de Arade achter Portimão. De stad was tot en met de 13 eeuw in Moorse handen en was eeuwen lang een belangrijke vestigingsplaats in de regio. De rijkdommen van de stad lokte zelfs de Noormannen op hun plundertochten tot deze streek. Vanaf de 13e eeuw kwam de stad weer in handen van de Portugese koning.

Silves is een dorpje met de kenmerkende leuke klein steile straatjes. Bovenop de berg ligt de ommuurde binnenstad. Hier vindt je mooie oude pandjes en witgepleisterde huizen. De kathedraal van het plaatsje stamt uit de 12e eeuw en deed tijden de Moorse overheersing dienst als Moskee. Wellicht dat dit de oorzaak is voor de wat sobere stijl van de kathedraal. In vergelijking met de kerken in de regio is deze maar somber.

Boven de stad uit zie je van ver al het fort van Silves liggen. Het fort is nog steeds te bezoeken en een belangrijke attractie van het stadje. De muren van het fort staan nog steeds overeind. De binnenkant van het fort is echter vervallen en hiervan zijn alleen nog maar de fundamenten zichtbaar. Je kunt de oude muren beklimmen en vanuit deze muren de omgeving bekijken. Je snapt direct het strategische nut van het fort, aangezien het uitzicht prachtig is en je tot ver in de omgeving kunt kijken. Mooi ook zijn de diverse ooievaarsnesten rondom het fort. De binnenkant van het fort is verder verfraaid met een prachtige tuin, vol rozen en fruitbomen.

Monte Gordo

Monte Gordo is de belangrijkste toeristische bestemming in het oostelijk deel van de Algarve. De badplaats ligt bijna tegen de grens met Spanje aan. Het is een voormalige vissersplaats die is uitgegroeid tot een populair toeristenoord. Het dorpje beschikt over een prachtig breed strand en een mooie boulevard. Op deze boulevard is het casino van Monte Gordo te vinden. De bebouwing in Monte Gordo bestaat tegenwoordig hoofdzakelijk uit hoogbouw, van het oude vissersplaatsje is niet veel bewaard gebleven.

Albufeira

Albufeira is een van de meest toeristische plaatsen aan de Algarve. Ieder jaar komen miljoenen toeristen hier vakantie vieren. De plaats bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude deel van Albufeira kan gezien worden als een mooi dorpje.

In oud Albufeira of te wel “ the old town” is de sfeer van het oude vissersplaatsje nog goed voelbaar. Dit stukje kenmerkt zich door kleine straatjes en oude huizen. Ook hier zijn erg veel toeristen winkeltjes, restaurants en bars. Vooral op het centrale plein is het altijd erg druk. In het oude gedeelte mogen geen auto’s komen waardoor bijna het hele gebied voetgangers gebied is. Vanaf de oude stad loop je zo het strand op. Bovenop de kliffen vind je vele restaurantjes die overdag, maar vooral ’s avonds een mooi uitzicht op de zee bieden.

Nieuw Albufeira, of te wel “ The Strip” is het uitgaansgebied van Albufeira. Dit stuk kent veel meer hoogbouw en grote appartementencomplexen. Belangrijkste straat in dit stukje is Avenida Francisca Sá Carneiro. Deze straat komt pas ’s avonds echt goed tot leven. Hij is afgeladen met bars en discotheken. Hollandse café’s, karaoke bars en sportbars. In de avond blinken de neonlampen je te gemoed en proberen diverse proppers je naar binnen te lokken. Wie graag gaat stappen is hier aan het juiste adres.

De haven van Albufeira is een nieuw gedeelte van de stad. Vroeger lagen de vissersboten op het strand, maar dit werd met de vele toeristen niet echt handig. Tegenwoordig beschikt Albufeira over een modern jachthavencomplex. In de haven liggen de kleine vissersboten en verderop de jachten van de toeristen. Rondom de haven vindt je art-deco achtige huizen in allerlei kleurtjes. Er zijn diverse appartementen voor toeristen gevestigd met onder de appartementen een ruime keur aan restaurants en bars. Vanaf de haven kun je diverse dagtrips naar grotten en dolfijnen boeken.

Alcoutim

Alcoutim is een kleine stad in het grensgebied tussen de Algarve en de Alejento. Alcoutim ligt in het noordoosten van de Algarve. Alcoutim ligt aan de rivier Guadiana, die hier de grens vormt tussen Portugal en Spanje. De rivier mond verder naar het zuiden, bij Vila Real de Santo António, in de Atlantische Oceaan uit.

Een grote invloed op de stad ontstond in de 13e en 14e eeuw toen de andere oever van de Jejo werd veroverd door de Arabieren. In Alcoutim werd toen in de 14e eeuw een burcht opgericht ter verdediging van de zogenaamde metaalroute, ter bescherming van de grote opbrengsten uit de kopermijnen in de streek. In de geschiedenis heeft de burcht een grote rol opgeëist toen in de burcht van Alcoutim de vrede tussen de koninkrijken van Portugal (Fernando I) en Castela (Enrique) getekend werd.

Het Fort van Sanlúcar de Guadiana aan de overkant, in Spanje, kunt u bezoeken met een veerbootje waarmee alleen personen vervoerd worden.

Alcoutim is altijd een belangrijke rivierhaven aan de rivier Guadiana geweest. Tegenwoordig komen de meeste inkomsten in Alcoutim uit de landbouw en handenarbeid.

Bezienswaardig is de grote kerk van Alcoutim met haar mooie in  renaissance stijl gebouwd portaal.

Ongeveer 1 km ten noorden van Alcoutim ligt aan de oever van de Guadiana de ruïne ,Castro de Santa Bárbara, te bereiken via een smal weggetje.

Lagos

Lagos is een prachtig klein stadje aan de kust in de regio Algarve. Lagos heeft een lange geschiedenis die zijn sporen op het kleine plaatsje hebben achtergelaten. Lagos behoort tot de populairste toeristische bestemmingen in de Algarve.

Lagos is een van de oudere steden in de Algarve. De stad stond eeuwen lang onder Moorse overheersing en heette toen Zawaia. In de 13e eeuw werd de stad door de Portugese koning Alfons de II van Portugal heroverd en kwam de stad langzaam aan tot grote bloei. De stad had als een van de eerste in Europa een overdekte slavenmarkt en Lagos werd het centrum voor de ontdekkingsreizen in Portugal. In de stad vindt je nog vele oude kerken, de oude stadsmuren en mooie oude patriciërs huizen.

Lagos kent een bijzonder relaxte sfeer. De charme van een Zuid-Europese stad wordt gecombineerd met hippe winkeltjes en leuke barretjes. De stad heeft een hele fijne hippie achtige sfeer. Dit komt door de grote groepen studenten en hippies die de stad in de jaren 80 verkozen tot hun eindbestemming van hun interrail reizen. Nog steeds zie je dit terug in de stad aan de straatkunst en het soort cafés en restaurants die je tegenkomt.

Vanaf de haven van Lagos kun je in kleine bootjes diverse tripjes maken. Er liggen mooie houten bootjes om een dag mee te gaan zeilen of vissen. Diverse bootjes maken tochten om dolfijnen te gaan spotten en vanaf Lagos kun je ook de grotten die zich in de kust hebben gevormd bezoeken. De kleine bootjes varen je langs de spectaculaire kust en laten je alle bijzonder gevormde rotsen zien.

Alte

Alte is een klein dorpje gelegen in de bergen boven de stad Faro. Het dorpje ligt aan een klein riviertje genaamd Rib. Doordat het dorpje tegen de berg is aangebouwd moet je tijdens je wandeling door het dorp behoorlijk wat hoogtemeters overbruggen.

Een leuke plaats in het dorp is de Fonta Grande. Hier zijn diverse picknickplaatsen te vinden langs de rivier. In het centrum van het dorp net naast de brug staan wat picknick tafels onder de bomen en verderop langs het pad zijn een aantal barbecue plaatsen gecreëerd waar op zonnige dagen de families uit de buurt lekker aan het eten zijn en de kinderen ondertussen wat in de rivier spetteren.

De oude kerk van Alte kun je bezoeken. Deze kapel werd gesticht door de plaatselijke adellijke dame. Zij was zo dankbaar na de veilige terugkeer van haar man van de kruistochten dat ze opdracht gaf deze kapel te bouwen. De kapel is gebouwd in Romaanse stijl. Met wit gepleisterde muren en prachtig versierde kapelletjes. De kapellen zijn in plaats van het overdadige goud, wat je normaal ziet in Portugal, versierd in blauw wit en goud. De beelden en versieringen dateren terug naar de 16e eeuw. Het plafond heeft de mooie Portugese tegeltjes.

Vergeet als je in Alte bent zeker niet de waterval Queda do Vigário te bezoeken. Trek hiervoor wel goede schoenen of sandalen aan, want het is soms een stukje klimmen.