-mphb-calendar.mphb-datepick .datepick-month td mphb-booked-date { background-color: #cbaasb limportant; }

São Brás de Alportel

Casa Ferrobo ligt op nog geen 2 kilometer van het rustieke stadje São Brás de Alportel. Het is een populaire plek om te wonen, niet alleen voor mensen met een vakantiewoning, maar ook voor de Portugezen zelf. Dit komt door zijn centrale ligging in het hart van de Algarve, aangezien vanaf hier zowel het Oosten als het Westen van de Algarve en daarbij ook nog de binnenlanden gemakkelijk en snel bereikbaar zijn.  Vanaf het centrale kerkplein is er prachtig uitziet over de zee en op 15-25 minuten afstand zijn diverse stranden en plaatsen als Loulé, Tavira, Faro en Olhão te bezoeken. Ook zijn het Spaanse Sevilla (2 uur) en Lissabon (2,5 uur) zijn goed bereikbaar voor een dag of tweedaagse trip.

São Brás is een mix van oud en nieuw. Er zijn typische, lage witte Algarve huizen, koopmanshuizen uit het verleden, aangevuld met statige villa’s en moderne appartementen. De kerk werd na de aardbeving van 1755 herbouwd en uitgebreid in de 19e eeuw. De kerk ligt in het oudere gedeelte van de stad tussen de mooie oude smalle straatjes, met de prachtige Portugees betegelde huisjes en gebouwen en heeft een fantastisch uitzicht over de omgeving en de zee.

Het centrum van São Brás de Alportel beschikt over een tal van winkels en supermarkten. Zo zijn er 4 grote supermarkten binnen een straal van 2 kilometer van Casa Ferrobo te vinden (Lidl, Pingo Doce, Intermarché, Continente). Er zijn banken, talloze cafés en verschillende goede en leuke restaurants, waar niet alleen de toeristen maar ook de lokale bevolking nog geniet van de ontzettend redelijke prijzen. Ben je benieuwd naar de favoriete restaurants van onze gasten en van onszelf? In alle huisjes is een informatiemap met meer informatie te vinden.

Estoi

Estoi is een mooi klein dorpje vlakbij de stad Faro. Lopend door de straten van Estoi lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan. Het dorpje heeft kleine nauwe straatjes met oude huisjes. Overal de typische schoorstenen die zo kenmerkend zijn voor de Algarve en kleine tuintjes vol bloeiende bomen. Op het centrale pleintje een kroeg, een kerk en vier oude mannetjes op een bankje die wat zitten te keuvelen in de zon. Verder lijkt het er uitgestorven.

 

Blikvanger in het dromerige dorpje is het prachtige paleis in het dorp, dat tegenwoordig een hotel is. Dit paleis werd gebouwd als buitenhuis voor een van de notabele families van de Algarve. Het heeft een voor de Algarve nogal ongewone stijl. Het paleis werd gebouwd in neo-barok en neo-rococo stijl. De tuin is oplopend in een aantal terrassen en heeft een aantal neoklassieke beelden en een grote krullerige toegangspoort. Helaas is de binnenkant alleen te bezichtigen als je gast bent van het hotel. Ook hier zijn nog vele oude elementen van het paleis in tact.

Ook de kerk van Estoi is een bezoekje waard. Deze kerk werd gebouwd in de 16e eeuw waar eerst een oude middeleeuwse kapel stond. De Italiaanse architect Francisco Xavier Fabri ontwierp het bouwwerk en zijn Italiaanse invloed is goed te zien. De binnenkant is in oude rococo stijl versierd net als het paleis van Estoi.

Mocht je toevallig op de tweede zondag van de maand in Estoi zijn, sla dan zeker de markt niet over. Elke tweede zondag van de maand wordt er namelijk een gigantische ‘gypsy market’ gehouden, waarbij honderden kraampjes te bezoeken zijn. Zeker de moeite waard als je in de buurt bent!

Loulé

Loulé is een echte marktplaats vlak boven Faro. Loulé is een van de oudste plaatsen van de Algarve en werd gesticht door de Moren. Hun invloed is nog steeds te zien in de kleine smalle straatjes van de stad. Overal kom je de kenmerkende witte huizen tegen en in de stad zijn nog oude Moorse baden te vinden. Ook stammen de stadswallen nog uit de tijd van de Moorse overheersing. In de 12e eeuw werden de Moren verdwenen en kwam er een christelijk heerser. De oude Moskee werd vervangen door een kerk, maar de oude minaret doet nog steeds dienst als kerktoren.

Belangrijke attractie in Loulé is de overdekte markthal die uit het begin van de vorige eeuw stamt. Binnen in de hal is het een kakofonie van geur en kleur. Diverse verkopers proberen verse en gedroogde vis te slijten. Er zijn kraampjes met kazen en worsten uit de regio en grote hoeveelheden verse groenten en fruit. Ook ambachtelijke producten als rieten manden en handwerk zijn er te verkrijgen. Op zaterdag staat er rondom de markthal nog een extra markt met diverse producten. In de zomermaanden wordt er ook vaak een gypsy markt gehouden voor de toeristen. In het stadje zijn verschillende winkels waar eigengemaakte lederen, aardewerken en koperen goederen verkocht worden. Vooral de typisch Portugese koperen pannen zijn erg populair.

Toen in de 12e eeuw Loulé werd veroverd op de Moren kwam ook het kasteel in handen van de nieuwe heersers. Zij versterkte het kasteel en bouwden het verder uit. Tijdens de bloeitijd van de stad in de 15e eeuw werd het kasteel diverse malen verbeterd en verder verbouwd. Helaas werd ook dit kasteel ernstig beschadigd door de grote aardbeving in de Algarve in de 18e eeuw. Tegenwoordig is het kasteel te bezoeken. Je vindt er enkele ingerichte stijlkamers en het huisvest het archeologische museum van Loulé.

Loulé is één van de weinige plaatsen in de Algarve waar vrij uitbundig carnaval wordt gevierd. De optocht in Loulé trek elk jaar veel mensen naar het stadje toe.

Olhão

Olhão is één van de drukste vissershavens in de Algarve en biedt daarom uiteraard ook uitstekende visrestaurants. Olhão is bovendien de grootste producent van tonijn en sardientjes in blik. De eerste fabrieken voor de blikjes van sardientjes en tonijnen werden in 1882 gesticht. Visvangst was altijd al de belangrijkste inkomstenbron van Olhão en dit is ook overal terug te zien. Zo werd de 17de eeuwse kerk bijvoorbeeld gebouwd met giften van de lokale vissers.

OIhão staat ook bekend voor de oude traditionele vissershuisjes. Dit zijn witte kubusvormige huisjes met platte dakterrassen en een geveltrap. De brug over de spoorweg biedt een mooi uitzicht op deze huisjes. De architectuur van deze huisjes is van Moorse stijl wat niet verwonderlijk is. Olhão had in de geschiedenis steeds uitstekende handelsrelaties met Noord-Afrika.

Vanaf de klokkentoren van de kerk Igreja Matriz heeft u een prachtig uitzicht over de volledige stad en zijn omgeving.

Probeer zeker op een zaterdag naar Olhão te gaan, want dan kunt u op de boulevard naast de rivier de grote vismarkt van Olhão bezoeken. En geen zorgen, er is niet enkel vis verkrijgbaar in de paviljoenen van het marktgebouw, maar ook andere ambachtelijke producten zoals kant, mandwerk, worst en tegenwoordig zelfs toeristische soeveniertjes.

Olhão is ook een uitstekend vertrekpunt om het natuurpark Ria Formosa te verkennen. Hier vertrekken immers meerdere uitstap- en veerboten naar de kleine duineilandjes voor de kust (waarvan de meeste onbewoond zijn). De vaartijden naar deze eilanden liggen rond de 10 à 20 minuten en tijdens de zomermaanden zijn deze eilanden met lange stranden de ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van het vasteland.  Zo vaar je eenvoudig naar de eilanden Ilha Culatra, Ilha armona en Ilha Farol. Heerlijk om een dagje rond te wandelen, te genieten van de langgerekte stranden en de verschillende restaurantjes en barretjes. De eilanden zijn autovrij, waardoor je in alle rust kunt genieten van wat deze eilanden te bieden hebben.

Faro

Faro is de grootste en belangrijkste stad van de Algarve. Groot is hier echter wel relatief, want er wonen slechts 60.000 mensen in de gemeente Faro. De stad is in het bezit van de enige internationale luchthaven van de Algarve.

Faro is een oude stad. De omgeving van de stad wordt al bewoond sinds de ijzertijd. De eerste permanente bewoning vond er plaats ten tijde van de Feniciërs die er een handelspost bouwden. Later waren het de Grieken en de Romeinen die zich er vestigden. De Romeinen werden verdreven door de Westgoten die weer werden verjaagd door de Moren. Halverwege de 13e eeuw werd de stad veroverd door Koning Alfonso III die Faro bij Portugal voegde.

Faro bestaat tegenwoordig uit een oud en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte is te vinden binnen de oude stadsmuren van Faro. Om hier te komen moet je door één van de oude stadspoorten. In het oude centrum van Faro zijn enkele bezienswaardigheden zoals het stadhuis, de Santo Antonio met een prachtig uitzicht vanaf de klokkentoren, de Igreja do Carmo en de Arco da Vila.

Een populaire bezienswaardigheid in de buurt van Faro is het prachtige natuurgebied Ria Formosa. 

Vilamoura

Vilamoura is de upperclass vakantiebestemming van de Algarve. Het dorp is in de jaren zeventig gesticht rondom een jachthaven. Tegenwoordig beslaat het dorp ongeveer twintig vierkante kilometer en behoort hiermee tot de grootste toeristenoorden ter wereld. Als je het dorp komt binnenrijden dan doe je dit over een brede laan die aan alle zijdes rijkelijk is beplant met palmen en andere luxe vegetatie. Deze brede weg loopt enkele kilometers door met daaraan de verschillende wijken en resorts die er in Vilamoura te vinden zijn. Als je eenmaal in één van de wijken terecht komt dan is het vrij lastig om hier de weg weer uit te vinden. Wat opvalt is het groot aantal luxe vakantiehuizen die er staan.

Vilamoura is een leuke plek om een middag door te brengen en je ogen uit te kijken naar alle jachten en dure auto’s die zich hier verzamelen. Rondom de haven zijn verschillende leuke winkeltjes, barretjes en restaurants te vinden. Let wel op voor je ergens naar binnen stapt, de prijzen liggen hier veelal aanzienlijk hoger dan bij ons in de omgeving.

Vilamoura is misschien wel het bekendst om zijn prachtige golfbanen. In totaal liggen er zes golfbanen in Vilamoura. De bekendste hiervan is Oceânico Victoria Clube de Golfe.

Quarteira

Quarteira is een grote kustplaats in het centrale deel van de Algarve op enkele kilometers van de stad Faro. Het stadje onderscheidt zich van de meeste kustplaatsen in de Algarve door het grote brede strand dat er te vinden is. Dit strand is dan ook gelijk de belangrijkste toeristische trekpleister van Quarteira. Andere populaire bezienswaardigheden in en om Quarteira zijn de golfbanen, een aquapark en de verschillende boottochten die er gemaakt kunnen worden.

Quarteira is tegenwoordig zo goed als helemaal vergroeid met het mondaine Vilamoura. In tegenstelling tot veel van de oudere dorpen in de Algarve bestaat Quarteira zo goed als helemaal uit hoogbouw. Dit zorgt er voor dat het stadje niet altijd even gezellig overkomt. Quarteira heeft een lange boulevard met diverse winkels, restaurants en barretjes, waaronder zelfs een Nederlands restaurant met Nederlandse snacks.

Santa Luzia

Santa Luzia is een klein dorpje in het oostelijke deel van de Algarve. Het dorpje behoort tot de gemeente Tavira en telt ongeveer 1.500 inwoners. Het dorp staat bekend als de Portugese hoofdstad van de octopus.

Het is een relatief jong dorp dat gesticht is aan het einde van de zestiende eeuw en ondanks zijn geringe grote toch tot “Vila” verheven is. Net als de meeste dorpen in dit deel van de Algarve is Santa Luzia ontstaan als vissersdorp en nog steeds zijn er behoorlijk wat mensen in het dorp afhankelijk van de visvangst. Santa Luzia is nog echt een onontdekt stukje Algarve. Dat heeft voornamelijk met de ligging van het dorp te maken. De afslag naar het dorp ligt namelijk op een plaats waar je hem niet verwacht en wordt door veel mensen dan ook niet gezien. Hier zal echter snel verandering inkomen. De Algarve is een steeds populairder wordende vakantiebestemming en het kan niet lang meer duren voordat de “Capital do Polvo” wordt ontdekt door de toeristen. Er zijn in het dorp al enkele vakantiehuizen te vinden maar grote hotels en ketens zijn er ver te zoeken.

De belangrijkste toeristische trekpleister van het dorp naast de octopus is het twaalf kilometer lange zandstrand en de vissershaven. Vanuit deze haven vertrekken dagelijks de vissersboten. Vanaf de kleine boulevard van het dorp heb je een schitterend uitzicht op deze haven en de boten de in de lagune voor anker liggen.

Tavira

Tavira is een van de mooiste plaatsjes van de Agrave. Dit prachtige dorpje ligt aan de rivier de Gilão. Tavira is één van de weinige plaatsen in het oostelijke deel van de Algarve die zeker een bezoek waard is.

Al in de 8e eeuw voor Christus was op deze plaats aan de revier een kleine nederzetting te vinden. De Feniciërs, de Romeinen en later ook de Moren drukte hun stempel op dit mooie oude plaatsje. In de 12e eeuw werd het dorp weer terugveroverd op de Mooren. In de 18e eeuw bevond de stad zich op zijn hoogte punt. Het werd een centrum voor de handel in gedroogde vis en zout in de Algarve. De grote aardbeving die in de Algarve plaatsvond in 1755 had echter ook zijn verwoestende effect op Tavira.

Tegenwoordig leven de inwoners van Tavira vooral van het toerisme. Het plaatsje is een geliefde attractie geworden voor vakantiegangers. Vooral het stukje langs de rivier is erg mooi. Over de rivier loopt nog een oude Romeinse brug. Deze brug verbindt de twee gedeeltes van het stadje. Aan weerszijde van de rivier vindt je mooie oude huizen met de voor Tavira zo kenmerkende puntdaken. Deze kom je elders in de regio niet tegen. Aan de mooie huizen hier langs het water kun je zien dat Tavira ooit welvarend was.

Ook verder in de stad vind je vele bezienswaardigheden. Tavira heeft leuke kleine straatjes die zich langs de witte huisjes kronkelen. De stad heeft enkele prachtige kerken zoals de Igreja Misericórdia. Deze kerk heeft bijzondere mooie tegel tableaus langs de muren. Het is een van de vele mooie kerken in de stad. Daarnaast kun je nog de resten bewonderen van het oude kasteel. Binnen de muren bevindt zich een prachtige tuin die in het voorjaar vol staat met mooie bloemen. Soms zit er op warme dagen een straatmuzikant die de prachtige tuin nog meer sfeer geeft.